Welkom

Inleiding

Vanaf november 2007 is systeembeheer begonnen met het verstrekken van infomatie over ICT diensten via het informatiepakket wat personeelszaken verstrekt aan nieuwe medewerkers. De verstrekte informatie is bewust schetsmatig... er wordt voor meer informatie doorverwezen naar deze pagina op de helpsite. Op deze pagina staat informatie over onderwerpen die volgens systeembeheer van belang is voor nieuwe collega's.

Kort iets over deze site

Deze site - de help site - is waar wij helpdocumenten en instructies voor computer gebruikers verzamelen. Alhoewel het niet een primaire taak is van systeembeheer om gebruikers te helpen met hun computergebruik merken wij wel dat collega's vaak dezelfde vragen stellen. Die vragen proberen we hier te beantwoorden. De site is een Wiki, zoals ook bijvoorbeeld Wikipedia. We gebruiken zelfs dezelfde software voor deze site als de Wikipedia. Een voordeel van een Wiki is dat gemakkelijk gelinkt kan worden naar andere artikelen, en dit doen we dan ook vaak. Zodoende hoeven zaken niet meerdere keren uitgelegd te worden, maar wordt verwezen naar een artikel over dat onderwerp. Soms zelfs naar externe sites. Een andere belangrijke eigenschap van een Wiki is dat mensen groepsgewijs kunnen werken aan artikelen. Wij van systeembeheer denken niet de wijsheid in pacht te hebben. Op ons taalgebruik is zeker wat aan te merken en zelfs van ICT zaken weten andere mensen soms meer. Indien je wilt kun je helpen deze site beter te maken, stuur ons een mailtje en wij geven je een account om in deze Wiki te kunnen werken. In deze Wiki - en voorzover ik weet de meesten - worden links aangegeven door een blauwe kleur, eventueel aangevuld met een teken om aan te geven wat voor soort link het is. Een rode link geeft aan dat het artikel waarnaar verwezen wordt nog niet geschreven is.

Aanspreekpunten

Het Atlas College heeft een centrale afdeling systeembeheer. Deze afdeling is echter niet het eerste aanspreekpunt voor vragen over ICT zaken. Voor dit doel hebben de locaties een aantal functionarisen.

• De ICT contactpersoon is je aanspreekpunt voor technische vragen. Zeg maar de "hoe werkt" en "het werkt niet" vragen. Indien er geen ICT contactpersoon op jouw locatie is, dan heeft de ICT Coordinator deze functie.
  • De ICT coordinator is je aanspreekpunt voor hoe je ICT diensten gebruikt voor je werk. Welke software beschikbaar is voor het geven van jouw les, of juist over de aanschaf van deze software.
  • Vragen over het leerlingvolgsysteem (Magister) kun je het beste stellen aan de administratie van jouw locatie.

Onderstaand een overzicht van de ICT coordinatoren en contactpersonen.

Locatie ICT Coordinator ICT Contactpersoon Magister Contactpersoon
De Dijk Gerard Broersen Michael Bisschot
SG Newton Rick Lagrand Herman van der Kolk
Copernicus Okke Greven of Jarno Doodeman
OSG Michael Idema Carlo Heus Marcel Boogaarts (bovenbouw), Sandra Heus (onderbouw)
De Triade Theo Kwakman Roeland van Goor

Websites

Het Atlas College onderhoud een aantal websites van algemene aard:

http://www.atlascollege.nl De website van het Atlas College zelf
http://dedijk.atlascollege.nl De website van de locatie De Dijk in Medemblik
http://newton.atlascollege.nl De website van de locatie SG Newton in Hoorn
http://copernicus.atlascollege.nl De website van de locatie SG Copernicus in Hoorn
http://osg.atlascollege.nl De website van de locatie OSG Westfriesland
http://detriade.atlascollege.nl De website van de locatie VMBO Triade

Als je wilt kun je de letters "www" toevoegen aan te site naam, het is echter niet noodzakelijk. De enige site waar de "www" wel noodzakelijk is, is de site http://www.atlascollege.nl.

Naast deze sites van algemene aard heeft het Atlas College ook nog een aantal sites voor speciale doeleinden:

https://mail.atlascollege.nl De webmail site van het Atlas College
http://atlas.swp.nl Op deze site kan je cijfers e.d. invoeren. Deze site is beschikbaar, zodat je thuis cijfers kunt voeren. (Magister)
http://medewerkers.atlascollege.nl De personeels-site van het Atlas College; op deze afgeschermde site vindt je allerlei nieuws, regelingen, beleidsstukken, etc. die van belang zijn voor het personeel. Ook heeft elke locatie hier een stek om vertrouwelijke informatie met hun personeel te kunnen delen.
http://dossier.atlascollege.nl Dit adres verwijst naar de personeelssite.
http://listserver.atlascollege.nl/mailman/listinfo Op deze site staat een overzicht van de beschikbare mailinglists.
http://help.atlascollege.nl Deze website, een verzameling van pogingen om gebruikers te helpen met hun computergebruik.
http://elo.atlascollege.nl De "moeder" van de Electronische LeerOmgevingen van alle locaties.

Naast deze centrale sites onderhouden de locaties zelf ook nog sites voor specifieke doeleinden. Zo zijn er sites met roosterinformatie, PTA's en banduren. Deze sites kan je meestal bereiken via de site van je eigen locatie, anders kan de ICT Coordinator van jouw locatie kan je daar ongetwijfeld meer over vertellen.

Soms moet je inloggen op een website om toegang te krijgen. Als je toegang hebt tot de site, niet elke site is voor iedereen toegankelijk namelijk, dan kan je inloggen met dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als waar je mee inlogt op een pc van het Atlas College. We streven er zo veel mogelijk naar dat je maar 1 gebruikersnaam en wachtwoord nodig hebt.

Electronische leeromgeving (ELO)

Op het Atlas College hebben alle locaties de beschikking over een electronische/digitale leeromgeving. Dit is een website waar docenten instructies, toetsen en lesmateriaal voor hun leerlingen kunnen verzamelen en waar de leerlingen werk kunnen inleveren. Op het Atlas College is gekozen voor Moodle, een open-source project dat in Nederland alleen al door 595 scholen, opleidingsinstituten e.d. gebruikt wordt. Algemene informatie, documentatie en gebruikersfora vindt je op http://moodle.org . De locatie-ELO's worden beheerd door iemand van de locatie zelf. Deze kan je meestal ook inwijden in het gebruik ervan.

Locatie Adres ELO
Algemene ELO http://elo.atlascollege.nl
De Dijk http://ddk2.elo.atlascollege.nl
OSG West-Friesland http://osg2.elo.atlascollege.nl
Copernicus SG http://csg2.elo.atlascollege.nl
Newton http://nwt2.elo.atlascollege.nl
De Triade http://tri2.elo.atlascollege.nl

Thuiswerken

Het Atlas College bied iedereen de mogelijkheid om thuis te kunnen werken. Een handleiding kan je vinden op onze pagina over VDI

E-Mail

Voor iedere medewerker wordt automatisch een e-mailaccount gemaakt. Het is zelfs niet een aparte account, het hoort gewoon bij de account waarmee je je aanmeldt op een computer van het Atlas College. Je e-mailadres is normaal gesproken opgebouwd uit de eerste letter van je voornaam, dan een punt, dan je achternaam@atlascollege.nl (letter.achternaam@atlascollege.nl). Je bent met dit adres ook opgenomen in de globale adreslijst zodat je collega's je kunnen vinden. Binnen het Atlas College zijn er een 2-tal methoden beschikbaar om je e-mail te lezen: Webmail of Outlook (niet Outlook Express). Andere opties zijn er niet. Webmail kun je gebruiken door in te loggen op de website: https://mail.atlascollege.nl, daar valt verder weinig aan uit te leggen. Om Outlook te kunnen gebruiken zul je wat instellingen moeten maken, deze kun je hier vinden.