Mail quota

Ga naar: navigatie, zoeken

De opslagruimte die je hebt als e-mail gebruiker is onderhevig aan limieten, ook wel quota genoemd. Afhankelijk van de grootte van je mailbox kunnen er verschillende dingen gebeuren:

• Vanaf 90.000 KB (90 MB) krijg je een waarschuwing dat je mailbox vol begint te raken.
  • Vanaf 100.000 KB (100 MB) kan je geen e-mail meer verzenden maar nog wel ontvangen.
  • Vanaf 105.000 KB (105 MB) kan je geen e-mail meer verzenden en ook niet meer ontvangen.

Voor de grootte van je mailbox tellen alle items die zich daar in bevinden. Ook je agenda items, taken e.d.. Maar belangrijker... ook je mappen zoals "Verzonden items" en "Verwijderde items", deze laatste twee worden bij het opruimen nog wel eens vergeten. Een e-mail met daarin een Powerpoint presentatie van 10MB telt uiteraard zwaar mee.

In Outlook 2010 staat een statusbalk (linksonder in het venster) welke aangeeft hoeveel ruimte je nog vrij hebt. Een grotere versie van deze status kan je vinden door het menu Bestand aan te klikken. Bij het kopje Postvak Opruimen vindt je dezelfde informatie! Outlook heeft een handige optie om de grootte van de diverse mappen zichtbaar te maken. Rechtsklik maar eens je postvak in Outlook en vraag de eigenschappen op. Op het scherm wat dan verschijnt staat ook een knop "Mapgrootte". Het scherm wat verschijnt geeft de totale grootte, maar ook de grootte per map. Outlook Web Access heeft deze laatste mogelijkheid niet.

Je e-mail account, en vooral je postvak in, is geen archief. Vergelijk je postvak in eens met de brievenbus die bij je thuis buiten aan de muur hangt (bij mij wel ;)). Die leeg je dagelijks. Zodoende kan de postbode of kranten jongen er weer nieuwe post of kranten in doen. Haal je er alleen maar zoveel post uit zodat de postbode er weer nieuwe post in kan doen, dan kan de krant van zaterdag of de Neckermann catalogus er niet in. Hetzelfde geldt voor je e-mail mappen. Haal je er zoveel uit dat een normale (kleine) e-mail weer bezorgt kan worden, dan kan het heel goed zijn dat een e-mail met een (grote) bijlage niet bezorgt kan worden.

Berichten die je toch wilt bewaren kan je dan beter verplaatsen naar jouw eigen archief. Dit kan je handmatig doen door berichten te slapen naar het online archief, maar ook automatisch. Kijk hiervoor op de pagina Online archief instellen Outlook 2010

Dit online Archief is ook zichtbaar in je webmail !.